Böngésszen a világhálón biztonságosan!

Ajánlások gyermekeknek és szülőknek a biztonságos internetezéshez

Az Internet fantasztikus eszköz. Nélküle sokkal nehezebb és bonyolultabb volna megismerni a világot, kapcsolatot tartani ismerősökkel, vele gyorsabban és kényelmesebben intézhetjük el hivatalos ügyeinket. Az Internet használata mindennapi életünk szerves részévé vált. A fiatalok egyre otthonosabban mozognak az Internet világában. Tartalmi információk megtekintése mellett chatelnek, e-maileznek, mindezt készség szinten. Számos előnye mellett azonban veszélyeket is rejt a világháló. Olyan emberek is fent vannak a „neten” akik más emberek, és védtelen gyerekek jóhiszeműségét, kíváncsiságát használják ki.

Az Internet térnyerésével egyidőben, a bűnözés új ága fejlődött ki. Az internetes bűnözés napjainkra hatalmas méreteket öltött, a hatóságok folyamatosam keresik a lehetőségeket a visszaélésekkel szembeni hatékony fellépésre. A védelemben szoftveres szűrőprogramok is segítségünkre lehetnek, a szülői kontrollt azonban semmi nem helyettesítheti.

A biztonságos internetezéshez az alábbi tanácsokkal kívánunk segíteni szülőknek és gyermekeknek:

Az Internet használat szenvedéllyé válhat, ez megelőzhető ha:

–         az internetezésnek időkorlátokat szabunk,

–         különböző alternatívákat mutatunk meg a gyermeknek a szabadidő hasznos eltöltésére

–         a számítógépet közös helyiségben helyezzük el,

–         szűrőprogramokat alkalmazunk, aminek segítségével keretek közé terelhető a gyerekek játék – és internet szenvedélye, valamint szűrhetővé válnak az elérhető tartalmak.

Ajánlás szülőknek:

–         Készítse fel gyermekét az Internet helyes használatára, az Internet világára.

–         Legyen nyitott gyermeke új élményeire, és esetleges problémáira.

–         Alkalmazzon szűrőprogramokat a biztonságosabb internetezés érdekében.

–         Szakítson időt a közös szörfözésre, így gyermekét hozzászokathatja ahhoz, hogy az internetezés lehet közös program is.

–         Szervezzen közös programokat gyermekével, így felkelthető az érdeklődése a virtuális világon kívüli valóság iránt.

–         Amennyiben tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják az Interneten keresztül, azonnal forduljon a rendőrséghez!

Ajánlás a gyermekeknek:

–         Minél személytelenebb elérhetőséget adj meg!

–         Soha ne add meg a lakcímedet, telefonszámodat!

–         Mindig más regisztrációs nevet és jelszót használj!

–         Soha ne jelöld be a jelszó megjegyzése részt!

–         Ne használd a nevedet regisztrációs névként!

–         Letöltések alkalmával figyelj, hogy csak azokat töltsd le ami nem tilos, mert az illegális film és zene letöltését a törvény bünteti!

–         Internet kávézóban vagy  wifi pontról ne intézz személyes ügyeket!

Chatelés:

–         Chatelés alkalmával olyan emberekkel ismerkedhetsz meg, akikkel normál esetben nem kerülnél kapcsolatba. A beszélgetés többnyire névtelenül, álnéven, vagy becenéven történik. Sokan kihasználják az anonimitást, és valótlan, megtévesztésre alkalmas dolgokat állítanak magukról.

–         A névtelenséget kihasználva, ha valaki durván, sértőn, fenyegetőn, erőszakosan beszél veled, azonnal fejezd be a beszélgetést.

–         Személyes kérdésekre ne válaszolj, elérhetőségedet ne add meg!

–         Ha találkozót beszélsz meg chat partnereddel, ne feledkezz meg arról, hogy egy ismeretlennel találkozni nagyon veszélyes is lehet, mivel sokan „álarc” mögé bújnak, és nem lehet tudni, hogy ki milyen is valójában. Kérd meg szüleidet, vagy egy felnőttet, hogy kísérjen el a találkozóra!

–         Soha ne engedd, hogy zsaroljanak, ne hidd, hogy attól leszel bátor, ha megteszed azt, amit az idegen kér tőled ( pl. fénykép elküldése magadról, adataid, elérhetőséged megadása, stb. )

E-mailezés:

–         Az ismeretlen feladótól érkezett leveleket ne nyisd meg, töröld ki, mert ezek a levelek kártékony programokat tartalmazhatnak, melyek tönkre is tehetik a gépedet.

–         Bankoktól kapott levelekre ne válaszolj, ha adataidat kérik ne add meg.

–         E-mail fiókod jelszavát ne add meg senkinek, így leveleidhez senki sem férhet hozzá.

Néhány további jó tanács:

–         Társasági oldalakra ne tegyél fel magadról figyelemfelkeltő, kihívó képet, mert mások rosszul ítélhetnek meg ezek alapján.

–         Fórumokon személyes, veszélyes, vagy törvénysértő tartalmakat ne ossz meg, ugyanis kideríthető, hogy azokat ki tette közzé.

–         Net-banki szolgáltatásnál jelszavadat, ellenőrzőszavadat soha ne áruld el másoknak.

Ne feledd: a bankok az Interneten keresztül soha nem kérnek tőled személyes adatokat, számlaszámot, jelszót.

Amennyiben bűncselekményt észlel, vagy bűncselekmény áldozatává válik, segítségért forduljon a Rendőrséghez!

Bővebb információért fordulhatnak az MRFK. Bűnmegelőzési Osztályához a 42/524-600/33-50-es telefonszámon, ahol lehetőség nyílik személyes konzultáció megbeszélésére is!