Harminc éve igazgat

Nyírkarász – Nem szereti a nyilvánosságot, nem dicsekvő típus, főleg akkor, amikor saját magáról van szó. Dienes János már harminc éve igazgatja a nyírkarászi Váci Mihály Általános Iskolát és Óvodát.

Frissen végzett matematika–fizika szakos tanárként 1978–ban a nyírkarászi általános iskola pedagógusa lett a szabolcsveresmarti fiatalember. Öt év után, 1983. január elsejével nevezték ki az iskola igazgatójának, amit a mai napig is irányít. Felesége is pedagógus, egy iskolában tanítanak már évtizedek óta. Két felnőtt gyermekük Adrienn közgazdász és János mérnök már önálló életüket élik, Ildikó az idén érettségizik a Zrínyi Ilona Gimnáziumban.

Új létesítmények

– Az iskola első épülete 1986–ban egy új épületszárnnyal bővült – kezdte beszélgetésünket Dienes János igazgató – ez nevezhető a folyamatos korszerűsítés elindulásának, majd az 1992/93–as tanévre a tetőtérben újabb 4 tantermet alakítottunk ki. Ezt követően megépültek a sportpályák, melyeket néhány év múlva pályavilágítással tettünk korszerűbbé. 1997–ben – elsők között az országban – bevezettük a számítástechnika oktatást, amely a környéken, egyedülálló módon szaktanteremben történt. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az itt található 24 db tanulói számítógépeket az óta már kétszer tudtuk modernebbekre cserélni.

Jelentős dátum 1998, amikor a nyírségi tanító–költő,Váci Mihály nevét vette föl az iskola. Ennek tiszteletére minden évben egész hetes rendezvénysorozaton látjuk vendégül a környező iskolák tanulóit és pedagógusait. 2002–ben új ebédlő, és egy 300 adagos főzőkonyha is épült, majd öt évre rá egy új labdarúgó pálya és egy négy sávos futópálya is elkészült, amely körzeti és megyei atlétikai versenyek megrendezésére is alkalmas. Időközben szükségessé vált az 1959–ben épült régi szárny nyílászáróinak cseréje is. Mivel mindig fontosnak tartottuk, hogy tanulóink megismerhessék és biztosan használják a korszerű infokommunikációs eszközöket, nagyon örültünk, amikor 2011–ben hat tanterem interaktív táblákat kapott a hozzá tartozó projektorral és laptopokkal…

A cikk folytatását a www.szon.hu oldalon olvashatják el, vagy ha IDE kattintanak!

Forrás: www.szon.hu