Ideiglenes diákigazolvány helyett egységes formátumú igazolásnyomtatvány

A 362/2011 Korm. rendelet alapján az igényelt állandó diákigazolvány kiadásáig a tanintézmény a jogosult kérésére egy meghatározott, egységes formátumú, sorszámozott okiratot ad ki, mely igazolja a diákigazolványra való jogosultságot.

Ez az igazolás az egyetlen formanyomtatvány, amely helyettesíti vagy pótolja az állandó diákigazolványt, annak elkészültéig. Az igényelt diákigazolvány kiadásáig kiállított igazolás a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti ideiglenes diákigazolványnak minősül.

Az igazolást a tanintézet az állandó diákigazolvány kiállításakor visszavonja.

Az iskolák, intézmények által korábban kiadott iskolalátogatási igazolások, illetve diákigazolvány igénylő-lapok felmutatásával a vasúti utazási kedvezmények nem vehetők igénybe.

Az igazolás 60 napig érvényes, ettől eltérően a tanulmányaikat befejező –ezért diákigazolványukat leadó –, de utazási kedvezményre jogosult hallgatók, tanulók esetében az igazolás érvényessége a kedvezményre jogosultság fennállásáig, azaz október 31-ig illetve március 31-ig terjed.

Az állandó diákigazolványok érvényesítése

A közreműködő intézmény a kiadott oktatási igazolványok érvényesítését hologramos érvényesítő matrica felragasztásával végzi el.

Az érvényesítés határideje:

a) közoktatásban kiadható oktatási igazolvány esetében október 31. napja. Nem kell matricával érvényesíteni a tanköteles korúak diákigazolványát.

 b) felsőoktatásban kiadható oktatási igazolvány esetében az I. félévre érvényes érvényesítő matrica esetén október 31. napja, a II. félévre érvényes érvényesítő matrica esetén március 31. napja.

További kérdéseikkel kapcsolatban a MÁV-START Zrt. áll szíves rendelkezésre az informacio@mav-start.hu  címen, vagy a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es telefonszámán.

Minta Igazolás formanyomtatvány letöltése

                                                                                                                      MÁV-START Zrt.