Indul a digitális átállás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elindította a digitális átállás lakossági szakaszát, mely során a tető- és szobaantennával fogható analóg televízióadást felváltja a digitális földfelszíni műsorszórás. Az átállás mintegy 500 ezer háztartást érint, és két ütemben valósul meg. A hatóság mindenkinek segít: a rászoruló jogosultaknak beszerzi és beszereli a vételi eszközöket, azoknak pedig, akik maguk oldják meg az átállást, információs honlapot és ingyenesen hívható zöldszámot üzemeltet.

2013 a digitális átállás éve Magyarországon, mely közel akkora előrelépés, mint a fekete-fehérről a színes tévére váltás. A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az eddigi 3 csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége.

Az átállás első sorban azokat érinti, akik előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával televízióznak és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Ezek a tévénézők a hagyományos földfelszíni (analóg) adást veszik, amelyet 2013 folyamán, a jelzett ütemezésben, fokozatosan felvált a korszerű digitális adás, ezért készülékeiket át kell állítani a digitális vételre.

Ehhez nem kell új televíziókészüléket vásárolni. Egy jelátalakító készülék, más néven set-top-box és ha szükséges, egy új szoba- vagy tetőantenna csatlakoztatásával már mindenki élvezheti a korszerű digitális televíziózás előnyeit, továbbra is előfizetési díj nélkül. A digitális átállás úgy is megoldható, hogy televíziónéző előfizet egy kábeltelevíziós vagy műholdas szolgáltató csomagjára, vagy választhatja az internetes tévézést is.

Azok számára, akik önerőből nem tudnák az átállást végrehajtani, szociális alapú támogatási rendszer keretében az NMHH beszerzi és beszereli a szükséges dekódert (set-top-box-ot) és antennát, de a jogosultak választhatnak a szolgáltatók által nyújtott támogatott csomagok közül is. Annak eldöntésére, hogy ki jogosult az állami segítségre, a hatóság országos felmérést indít, aminek során a KSH által megbízott felmérők személyesen keresik fel az érintetteket. A felmérés terepmunkái 2013. április 15-től kezdődnek és várhatóan 4 hónapig tartanak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton teljes körű tájékoztatást nyújtanak az érdeklődők részére.

Kit nevezünk rászoruló felhasználónak?

Olyan felhasználó, aki a MÁK-tól, az ONYF-től vagy a települési  önkormányzattól szociális ellátásban részesül (függetlenül attól, hogy ellátása mellett  bármilyen egyéb ellátásban részesül), vagy mindazon, a digitális átállás időpontja évében  legalább a 70. életévét betöltött vagy betöltő személy, aki számára az ONYF által folyósított  nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege  nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét.

Szociális ellátás: a MÁK, az ONYF vagy a települési önkormányzat által nyújtott támogatások (rendszeres szociális segély; lakásfenntartási támogatás; időskorúak járadéka; saját jogon nevelési ellátás; foglalkoztatást helyettesítő támogatás.)

eMagyarorszag.hu