Ingyenes a H1N1 oltás

Az ÁNTSZ a napokban bejelentette, hogy a Fluval P vakcinát az oltóközpontokban a készlet erejéig ingyen kaphatják meg az oltásra várók.

A téli időszakokban az influenza megelőzésének legfontosabb eszköze a védőoltás, mellyel kapcsolatban óriási tapasztalat áll rendelkezésre, mivel Magyarországon évente több mint egymillió ember kap influenza elleni védőoltást. Az előző szezonban például még ennél is többen kaptak: 2,7 millióan Fluval P-t, -akik között mintegy 17.000 várandós nő is volt- valamint 1.3 millióan kaptak Fluval AB-t.

Magyarországon a meghatározott célcsoportok számára idén is lehetőség nyílik a térítésmentes, önkéntes háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltásokra, valamint az egykomponensű influenza A(H1N1) elleni védőoltások beadására.

Rendelkezésre áll továbbra is a meghosszabbított lejárati idejű egykomponensű (Fluval P) oltóanyag, amely a 2009-es pandémiás H1N1 vírus ellen véd, amely előre láthatóan a 2010/2011-es influenzaszezonban is az egyik meghatározó influenza vírustörzs lesz.

Influenza elleni térítésmentes védőoltások a 2010/2011. évi szezonban:

Vaxigrip Junior: 3 éves korig a gyermekek számára

Fluval P: mindenki számára ingyenes védőoltás

Fluval AB: A szezonális influenza által fokozottan veszélyeztetett 36 hónaposnál idősebb gyermekek; 65 éves és annál idősebbek egészségi állapotuktól függetlenül; várandós nők; azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik; egészségügyi dolgozók; szociális intézmények dolgozói; ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek; tartós szalicilát- kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye- szindróma miatt) számára.

Oltasson Ön is!