Sertésbetegség

Tisztelt Sertéstartó!

Az Országos Főállatorvos elrendelte a magyarországi sertésállományok PRRS betegségtől (sertések reprodukciós és légzőszervi szindrómája, angolul Porcine Reproduktive and Respiratory Syndrome) való mentesítését. A PRRS a sertések egyik fontos, bejelentési kötelezettség alá tartozó betegsége, ami szaporodási zavarokat, légzőszervi elváltozásokat okoz. A betegségtől való mentesség elismertetése az Európai Unióban piaci előnyöket jelenthet a sertéstartóknak.

A mentesítési program első lépéseként fel kell mérni a betegség sertésállományokban való elterjedtségét. Ezért mind a nagyüzemi, mind a háztáji állományok sertési vizsgálat alá kerülnek. A területileg illetékes állatorvosok felkeresik a sertéstartókat, hogy az előírás szerint mintát vegyenek a sertésekből. A PRRS-re irányuló mintavételezéssel együtt az állatorvosok előírás szerint vért vesznek az állományban található tenyészállatokból, árutermelő hízóállományok esetében hízóállatokból az Aujeszky- féle betegséggel kapcsolatos mentesítési program 2011. évre eső ellenőrző vizsgálatainak elvégzése céljából is.

Mind a PRRS, mind az Aujeszky- féle betegség esetében a mintavétel, a laboratóriumi vizsgálatok állami költségre történnek. Az állattartóknak ezekért a beavatkozásokért nem kell fizetni.

A fentieken túl teljesíteni kell a jogszabály által előírt, brucellósis felderítésére irányuló, mintavételt is, ami az állattartó költségére történik.

Kérem, hogy a mentesítési programok eredményes kezdéséhez, illetve folytatásához segítsék a mintavételezésben közreműködő állatorvosok munkáját, annál is inkább, mivel ez jogszabályi kötelezettség is.

Dr. Vajda Lajos sk.
igazgató főállatorvos
Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal
Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága