Soltész Miklós államtitkár adta át a Re-Cikli Műhelyt és Kistérségi Irodát

A projektgazda Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulásnak nem a Re-Cikli az első, foglalkoztatással összefüggő európai uniós projektje, amely hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci esélyeinek javítását célozza – mondta el Nagy Lajos a Társulás elnöke a Re-Cikli Műhely ünnepi megnyitóján.

A baktalórántházi szervezet egy korábbi projektjében komplex munkaerő-piaci szolgáltatásfejlesztést végzett. A Re-Cikli projektben a korábbi fejlesztő munkára alapozva, annak tapasztalataira támaszkodva egy új célcsoport, a megváltozott munkaképességű emberek szakmai támogatását célozzák meg a kistérség munkatársai a Revita Alapítvány és a KONTAKTUS Egyesület közreműködésével.

A 2013 júniusában indult 22 hónapos időtartamú projekt egyik fontos mérföldkövéhez érkezett. November 12-én Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár jelenlétében átadták a felújított Kistérségi Irodát és a Re-Cikli Műhelyt. Ebben a hiánypótló lakossági szolgáltatásokat biztosító szervizműhelyben a projekt során felkészített, kiképzett megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak majd.

A Re-Cikli Műhelyátadó rendezvényén Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár kifejtette, hogy a szociális szféra ügyeit a kormány mindig kiemelten támogatta. Jó tapasztalatok vannak az egységesített támogatási rendszerről, ami a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását segíti, valamint a rehabilitációs kártyáról, amellyel a foglalkoztatottak száma eléri a 20 000 főt. Kovács Sándor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy az ilyen jellegű esélyteremtő és vidékfejlesztő programokat a megyei önkormányzat is üdvözli.

A november 12-én átadott Re-Cikli Műhely jelenleg még nem üzemel, ott még nem dolgoznak, hiszen a megváltozott munkaképességű emberek képzése csak október 21-én indult el a kerékpárműszerész és a géplakatos képzésekkel. Az adminisztrátorok képzése pedig 2014 márciusában startol majd. Azt, hogy ki kerül be a Re-Cikli műhelyhálózat csapatába, majd csak a projekt utolsó harmadában, 2014 végén dől el.

A műhely várhatóan 2014 januárjában nyitja meg kapuit. A Revita Alapítvány lakossági felmérésén alapuló szolgáltatások bevezetését két tapasztalt szervizmunkatárs végzi, akik a célcsoport gyakorlati felkészítésében is aktívan részt vesznek majd.

A projektbe bevont megváltozott munkaképességű emberek számára a képzéseken túl olyan munkaerő-piaci szolgáltatásokat biztosítanak, amelyek hatékonyabbá és eredményesebbé teszik elhelyezkedésüket a nyílt munkaerőpiacon. Azok számára is elérhetőek lesznek a humánszolgáltatások a projekt hátralévő időtartama alatt, akik most kimaradtak a képzési lehetőségből.

Az egyéni és csoportos tanácsadások, tréningek mellett az álláskeresési technikákkal is megismerkednek majd. Nagy hangsúlyt kap az önfoglalkoztatóvá váláshoz szükséges ismeretek átadása, az érdeklődők még a vállalkozás beindítását segítő pályázatok beadásában, az üzleti terveik elkészítésében is segítséget fognak kapni.

A Re-Cikli az újrahasznosítás jegyében „Guruló jármű építésre fel!” modellpályázatot hirdetett. A versenyre 16 guruló alkotás érkezett, amelyekre a Re-Cikli Műhely facebook oldalán lehetett szavazni. A Műhelyátadó rendezvényen ennek a pályázatnak az eredményhirdetésére is sor került két általános iskolás, valamint felnőtt kategóriákban. A Re-Cikli Műhelyben az alkotásokból nyílt kiállítást lehet megtekinteni. Decemberben és januárban ezek művek egy vándorkiállítás keretében előbb Leveleken, majd Nyírmadán lesznek megcsodálhatók.

Revita Alapítvány