Tájékoztató a központi ügyeleti ellátásról

Milyen esetekben kérjék az ügyelet segítségét?

Az orvosi ügyelet feladata alapvetően a sürgősségi esetek ellátása. Azaz elsősorban frissen kialakult betegségek, vagy már meglévő betegség állapot-rosszabbodása esetén kell mindenképpen az ügyelethez fordulni, amikor azonnali beavatkozás nélkül fennáll a tartós vagy maradandó egészségkárosodás veszélye.

Idült betegségek, egyszerű panaszok, halasztható esetekben lehetőség szerint a rendes rendelési időt vegyék igénybe, hiszen ügyeleti időben lényegesen nehezebben elérhető és kisebb számú a rendelkezésre álló diagnosztikus és terápiás lehetőségeink száma.

A sürgősségi ellátásnak nem feladata pl. a régóta fennálló, krónikus panaszok kivizsgálása vagy a folyamatosan szedett gyógyszerek felírása!

Rendszeresen szedett gyógyszerek esetén gondoskodjanak a háziorvosnál időben történő felíratásról. Ügyeleti időben csak újonnan szükségessé vált vagy életmentő gyógyszereket tudunk felírni, kedvezményes gyógyszerfelírásra sincs lehetőség, és ügyeletes gyógyszertár is nehezebben  érhető el.

 Hirtelen fellépő súlyos panaszok, életveszélyes állapotok, balesetek, közterületi rosszullétek esetén a lakosság közvetlenül is kérheti az Országos Mentőszolgálat segítségét a 104-es segélyhívó számon!

Amennyiben bizonytalanok a beteggel való teendőt illetően, kérjék bizalommal telefonon keresztül az ügyeletes mentőtiszt segítségét, aki készséggel felvilágosítást ad a szükséges teendőkről.

Indokolatlannak tekinthető az ügyelethez fordulás, ha gyermekének, hozzátartozójának:
– Enyhe náthája, kevés köhögése, csak hőemelkedése van, vagy láza csillapítható,
– Kevés, nem terjedő kiütése van, általános állapota jó, kullancsot kell kivenni,
– Hasmenése, nem ismétlődő hányása, székrekedése van jó állapot mellett,
– Receptírás céljából: a szokásos tápszere, állandó gyógyszere elfogyott.
– Inzulin beszerzéséről időben gondoskodjon.
– Igazolás nem adható ki ügyeletben.

Lázcsillapításról a mentésirányító is kellő felvilágosítást tud adni, nem indokolt az ügyeletes orvos konzíliuma.

A háziorvos által elrendelt injekciókat ,csak a háziorvos által kiadott igazolás ellenében és elrendelt utasítás szerint  adunk be!!! Akinek nincs orvosa által kiadott hivatalos igazolása,sajnos nem áll módunkban a beteg által kért injekciót beadni!!!

Ezzel szeretnénk azt elkerülni,hogy a beteg saját magát kezelje és azt  is akkor kapja ,amikor az a beteg kívánja!!!!!

A gyógyszeres kezelésnek vannak szabályai és hogy mikor ,kinek és mit kell kapnia ,azt csak az orvos hagyhatja jóvá!!!!

Fontos, hogy a sürgősségi ellátásra szoruló személy vagy hozzátartozója a lehető legpontosabban informálja a diszpécserszolgálatot, az egészségügyi személyzetet az aktuális panaszokról, tünetekről és a lényegesebb kórelőzményi adatokról.

A háziorvosi ügyelet fő feladata az alapszintű sürgősségi ellátás.

Ez azt jelenti, hogy elsősorban azoknak a háziorvosi teendőknek a rendelési időn kívüli ellátására szerveződött, amelyek a következő rendelési időig nem halaszthatók, általában azokat képes saját hatáskörében véglegesen ellátni, amelyek néhány órán belüli, de nem azonnali ellátást igényelnek.


Érdemes tudni, és szem előtt tartani, hogy a háziorvosi ügyelet, bár mindig igyekszik mindenki számára a lehető leghamarabb segítséget nyújtani, reálisan nem képes az azonnali elérhetőség biztosítására. Hétköznap és  hétvégén egy  ügyeletes orvos látja el kb.30 ezer ember sürgősségi alapellátását, beleértve a rendelői forgalmat és a környező településekre kiterjedő területi feladatokat, a kihívások torlódása esetén akár órák is eltelhetnek, mire egy adott vizsgálatra sor kerül!

Az ügyeleti betegellátás sorrendje

Ügyeleti időben a betegek ellátásának sorrendje sem a rendelőben, sem lakáson nem érkezési/bejelentési sorrendben, hanem úgynevezett sürgősségi sorrendben történik. Azaz elsőként mindig a legsúlyosabb állapotú beteg kerül ellátásra.

A beteg számára súlyos, riasztó panaszok is lehetnek könnyebb megbetegedés következményei, és enyhe tünetek is lehetnek súlyos állapot következményei. A betegek állapotának megítélése, a sürgősségi sorrend felállítása ezért igen nagy szakértelmet kíván, és mindezekre tekintettel ez az ügyeletes orvos feladata.

Új beteg jelentkezése, vagy a már ellátásra jelentkezett beteg állapotának változása esetén az aktuális ellátási sorrend természetesen módosulhat. Ezért igen fontos, hogy az ügyeleti személyzetet a beteg állapotának változásáról azonnal és pontosan tájékoztassák.

Mindez az enyhébb panaszokkal, stabil állapotban levő betegek esetén akár több órás várakozást is eredményezhet. Türelmüket és megértésüket kérjük, hiszen ennek nem a betegek felesleges várakoztatása, hanem a legsúlyosabb állapotú betegek lehetőség szerinti leggyorsabb ellátására való törekvésünk az oka!

Sérülés, baleset esetén a Baleseti sebészeti Ambulancia beutaló nélkül felkereshető. OMSZ hívása akkor indokolt, a betegszállítás megkívánja. Ügyeletes orvos hívása nem szükséges!!!!

Házhoz hívásnak nem indoka a személygépkocsi hiánya!!!!!

Indokolatlan hívások a sürgős, azonnali ellátást veszélyeztethetik!

Mikor érhető el az ügyelet?

Az ügyeleti idő hétköznapokon 16-08 óráig, hétvégén és ünnepnapokon folyamatosan (24 órában) .

A Központi Ügyelet / diszpécserszolgálat / telefonszáma: 06-42-312-104

Köszönöm a lakosság megértését.

                                                        Tisztelettel:

                                                                                 DR SAHIN FAWAZ

                                                                               Ügyeletvezető Főorvos