Tájékoztató az illegális hulladékégetésről

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

az illegális hulladékégetés humán- és környezet-egészségügyi kockázatairól

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 3.pont 4.§ értelmében „tilos a légszennyezés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést okoz”.

Ebbe a tevékenységi körbe tartozik az illegális hulladékégetés is.

Manapság nagyon sokan a takarékosság jegyében visszaállították a régi kályháikat, és fűtenek szénnel, fával és egyéb tüzelésre alkalmasnak vélt anyagokkal (műanyag). A fahulladékok nagy része különböző gyanta és lakk maradványok mellett favédő anyagokat – biocidokat – is tartalmazhat, amelyekből a nem tökéletes égés során szintén egészségkárosító anyagok szabadulnak fel. A műanyagok hosszú idő alatt bomlanak le a természetben. Ha elégetjük őket, szennyezik a környezetet, és károsíthatják az egészségünket, rákkeltő, bőr- és szemirritációt okozó, a légző- és immunrendszert, és a vérképző szerveket súlyosan károsító vegyületek szabadulnak fel.

A háztartásokban illetve udvaron nyílt térben leggyakrabban elégetett anyagok égetése során szén-monoxid, széndioxid, hidrogén-klorid, hidrogén-fluorid illetve számos egyéb, irritáló, maró hatású és rákkeltő szerves anyag keletkezik általában. A dioxin, a furán származékok, valamint a füsttel szétszóródó fémek (pl. a kadmium, cink, arzén, higany, nikkel, ólom, króm stb.) az égés során keletkező porral leülepszik a talajra, a növényre, és a tápláléklánc révén bejut az emberi szervezetbe.

PVC (műanyag flakonok, háztartási, gyógyszerészeti, kozmetikai termékek, gyerekjátékok stb.) égetése során szén-monoxid, vinil-klorid, dioxinok, klórozott furánok és sósav gáz képződésével kell számolnunk. Poliuretán égetésekor sárga füstfelhők jönnek létre, amik hidrogén-cianidot és foszgént tartalmaznak. Fehérített papír (pizzás dobozok, mélyhűtött ételek dobozai) égetésekor halogénezett szénhidrogének jutnak a légkörbe és ezek a vegyületek leukémiát okozhatnak. Papír és karton égetésekor a felíratok toxikus fém tartalma szennyezi a környezeti levegőt.  Régi farostlemez hulladékok elégetése során arzén és króm kibocsátással kell számolni.

A kerti hulladékégetés hatalmas légszennyezést okoz. Általában a kerti hulladékkal a mérgező vegyszermaradvány is elég. A környezet védelméről szóló 1995 évi LIII. törvény alapértelmezésben a hulladékégetés tilos!

Megoldás lehet a komposztálás. Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. A komposztálás során elkerüljük a hatalmas légszennyezést, értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk. A komposztálás folyamata általában 1 év, de bizonyos növények komposztálása éveket vehet igénybe.

Az Ön és környezete egészsége, a környezet levegő tisztasága érdekében kerülje a hulladékégetést!

További információt az illegális hulladékégetéssel kapcsolatosan az interneten talál (www.antsz.hu).

Vásárosnamény, 2012. május 09.

Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal

NSzSz Vásárosnaményi, Baktalórántházai

Kistérségi Népegészségügyi Intézet