Könyvtár

Cím: 4544 Nyírkarász, Fő út 67

Tel:

Könyvtáros asszisztens: Takács Jánosné

Könyvtártörténet:

Nyírkarászon már az 1960-as évektől kezdve folyik aktív könyvtári tevékenység. A könyvtár többször új helyre költözött, amíg végül 1996-ban a Nyírkarászi Váci Mihály Általános Iskola épületében kapott helyet, ettől kezdve lett a könyvtár községi és iskolai egyben.

1996-tól tehát az iskola régi épületének emeletére került, amely nehezen megközelíthető volt, hiszen a könyvtár ajtajáig egy meredek lépcsőn felfelé vezetett az út.

2009 tavaszán azonban megkezdődött az iskola szolgálati lakásának átalakítása, így egy külön bejárattal rendelkező, mindenki számára nyitott, mozgáskorlátozottak által is megközelíthető helyiséget kapott a könyvtár.

Az épület kívül-belül megújult, ami sajnos a berendezésről nem mondható el, mivel új könyvespolcokra, új bútorokra nem volt anyagi fedezet. Így a régi vegyes bútorzattal lett a könyvtár berendezve, de remélik, minél hamarabb ki tudják cserélni ezeket.

Május végén megkezdték a költözést. A könyvtári állomány 11ezer darab dokumentuma ideiglenesen az olvasóterem közepén egy „halomban” kapott helyet. A nyár folyamán szinte mindennapos munkával a könyvhalmaz egyre fogyott, míg szeptemberre minden szótár, lexikon, regény elfoglalta megérdemelt helyét a polcokon.

A könyvtáros fárasztó munkáját feledteti, hogy a könyvtár átalakult, megszépült, áttekinthetőbb lett és sokkal könnyebb a könyvek közötti keresés is. Áttekinthető a szépirodalom, a szakirodalom is. Kiemelésre kerültek a mesék, kötelező olvasmányok, versek, helyismereti gyűjtemény, stb. Már folyóiratok is várják az olvasni vágyókat, hiszen gyerekeknek, fiataloknak, pedagógusoknak és a könyvtárlátogató felnőtteknek szóló olvasmányok is megtalálhatóak a repertoárban.

A gyerekek a tanév első napjaiban birtokba vehették az új helyet, eleinte kissé megilletődötten mozogtak a régi könyvek új sorai között, de hamar felfedezték és megbarátkoztak a szép környezettel. Gyakran csak egy kis nézelődésre, az újságok megtekintésére térnek be, de a házi feladat megoldására, gyűjtőmunkák elvégzésére és a versenyekre való felkészülésre is szívesen látogatnak a könyvtárba.

Ma már alapvető feladat a gyors tájékoztatás, naprakész ismeretekkel kell az olvasók igényeit kielégíteni. Ehhez szükség van számítógépre, internetre. Ezen területen is fejlődött a könyvtár, hiszen most már van egy számítógép internet- hozzáféréssel, amin a könyvtáros dolgozik, de remélhetőleg a közeljövőben lehetőség nyílik az internet használat az olvasók számára is.

A könyvtári munkafolyamatok nagy része így már számítógépen zajlik. Ebből az olvasók csak a kölcsönzést és beiratkozást veszik észre. Az eddigi személyi lap törzslappal való kölcsönzést felváltotta az S-LIB könyvtári modul, amely az olvasók, a könyvek és a kölcsönzés adatait is naprakészen képes kezelni.

Nyírkarász könyvtára tehát lépésről, lépésre fejlődik. Barátságos környezetben, 85 négyzetméteren, két helyiségben (kézikönyvtár és a kölcsönző tér az olvasóteremmel) várja az olvasni vágyó kicsiket és nagyokat egyaránt, mely a Megyei Könyvtár és Baktalórántházi Kistérség támogatásával valósulhatott meg.

Nyitvatartás:

Hétfő:        14-16 h

Kedd:        14-18 h

Szerda:        9-12 h    14-16 h

Csütörtök: 14-18 h

Péntek:        9-12 h     13-15 h