Figyeljünk az avartűzre!

A tavaszi időjárás beköszöntével egyidejűleg az erdő- és mezőgazdaság területén jelentős mértékben megnövekedik az erdő- és avartüzek száma.

A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, kérjük a gazdálkodókat, hogy- az érvényben lévő jogszabályok alapján- saját területükön tegyenek meg minden szükséges technikai, szervezési intézkedést a tűzesetek megelőzése érdekében.

Felhívjuk továbbá a kiskerttulajdonosok és a hétvégi telektulajdonosok figyelmét, hogy a gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti a nádasokat, erdőket, vagy a lakott területeket.

Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti „kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról haladéktalanul értesíteni kell az illetékes tűzoltóságot és a terület tulajdonosát.

A tűzoltóság telefonszáma: 105