Hirdetmény lótartók részére

Tisztelt Állattartók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a megyében 2013. második félévében szervezett formában ló vérvételezésre kerül sor. A vérvételezést csak szabályosan jelölt lovon lehet elvégezni.

Tekintettel a hatályos jogszabályokra (2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, 41/1997 (V.28.) FM rendelet) kérem, hogy lótartásukat a területileg illetékes jegyzőnek, valamint az állatorvosuknak jelentsék be.

A lótartó jogszabályi kötelessége az is, hogy fél évnél idősebb lovát megjelöltesse és 3 évente vérvétellel vizsgáltassa meg fertőző kevésvérűség és takonykór betegségekre. Ennek elvégzésére az  állatorvost kell megkeresni.

A lovak megjelölése a 110/2013. (IV.9.) Korm. rendelet szerint történik. A vérvételezéssel összekötött jelenlegi akcióban  az állatorvos által megszervezve,  jelentősen olcsóbban történhet a jelölés, mint egyedi esetekben (kiszállási díj mentesen).

Tájékoztatjuk továbbá, hogy amennyiben nem a fentiek szerint cselekednek forgalmi korlátozás elrendelésére, élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabására, valamint lovának fertőzöttsége esetén állami kártalanítás nélküli kényszerintézkedésekre kerülhet sor.

Nyíregyháza, 2013. július 30.

   Dr. Vajda Lajos

  igazgató főállatorvos

Sz.-Sz.-B. Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági

és Állategészségügyi Igazgatósága