Horgolt karácsonyfa

A horgolás, mint minden más kézimunka, újra virágkorát éli. Bár az alapanyagok, eszközök egyre drágábbak, a végeredmény eszmei értéke megfizethetetlen.

Nyírkarászban többen is foglalkoznak horgolással, köztük a Polgármesteri Hivatal volt anyakönyvvezetője, Gupcsi Józsefné is. Márta néni nyugdíjba vonulása óta kezdett el komolyabban foglalkozni a mesterséggel, melyet mára unokatestvérével együtt maximálisan tökéletesített.

A hosszú téli esték hamar telnek számukra, hiszen még mindig hegyre-halomra gyártják a horgolt angyalokat, hópelyheket, karácsonyfadíszeket, melyekkel Márta néni a tavalyi évhez hasonlóan díszítette fel fáját.

Viszont ahogy javul az idő, lassan a horgolás mesterei is áttérnek a következő ünnepre, ugyanis Húsvét közeledtével beindul a nagy tojás- és tyúkanyó gyártás. Képzeletüknek semmi nem szabhat határt, kedvükre cifrázhatják a mintát és a színvilágot.

Persze ha épp nincs ünnep, akkor sem áll meg az élet, több száz terítő és kosárka várja a keményítést.

„Fáradságos elfoglaltság a horgolás, hiszen egy-egy remekmű több napig készül. Ez a fajta kézimunka jobban igénybe veszi az ember szemeit, mivel a cérna nagyon vékony, valamint megerőltető a kéznek is. Persze ez mind feledésbe merül, amikor ajándékba adom szeretteimnek, barátaimnak a kész tárgyakat és látom az arcukon az örömöt. Hiszen én szeretettel csinálom nekik!”- nyilatkozta végezetül honlapunknak Márta néni.

További képekért kattintson ide!

Amennyiben Önnek is van valamilyen gyűjteménye és szívesen megmutatná a júniusban átadásra kerülő Művelődési házban szervezett kiállításon, várjuk jelentkezését a Polgármesteri Hivatalban!