Ingyenes védőoltás gyermekeknek

2008 október 1-től a pneumococcus fertőzés elleni védőoltást a szülő/gondviselő kérésére valamennyi 2 évnél fiatalabb csecsemő- és kisgyermek térítésmentesen kapja, így lehetőség nyílik arra, hogy az Ön gyermeke is, önkéntes, térítésmentes védőoltásban részesüljön.

A pneumococcus elleni védőoltás bevezetésével csökkenthetőek a gyermekkori torokgyulladások, mandulagyulladások, középfülgyulladások, ezáltal a gyermekek egészségének megőrzése mellett csökkenthető a szülők munkából történő kiesése és az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele is. A térítésmentességgel a védőoltásokat egyenlő eséllyel kapja meg minden kisgyermek. A Pneumococcus baktérium súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat, például tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, de nagyon gyakran felelős a felső légúti megbetegedések kialakulásáért, mint a középfülgyulladás, arcüreg-gyulladás és hörgőgyulladás, ezért fontos gyermekeink kiemelt és általános védelme.

A pneumococcus fertőzés elleni oltóanyag már két hónapos kortól adható. Ha az oltásokat egy éves kor előtt kezdik, a csecsemők három alkalommal részesülnek védőoltásban. Javasolt oltási ütem 2 hó, 4 hó, 15 hó. A Prerenor oltóanyag együtt adható a folyamatos oltásokkal. Egy év felett egy védőoltás beadása szükséges.

Az oltóanyag csak ritkán okoz mellékhatásokat. A beadás után levertség, étvágytalanság, aluszékonyság vagy esetenként láz, az oltás helyén bőrpír, duzzanat vagy fájdalom jelentkezhet. Ezek a kellemetlenségek azonban messze nem mérhetőek azokhoz a következményekhez, amelyeket esetleg az oltás elmaradása miatt a védtelen kisgyermek elszenvedhet.

Községünkben 2007-ben született gyerekek közül 23, 2008-ban 19, 2009-ben 16, 2010-ben pedig 7 fő részére igényelték a védőoltást.

Reméljük, hogy a térítésmentes védőoltás az Ön/Önök gyermekeit is segíteni fogja egy biztonságosabb, egészségesebb, boldogabb gyermekkor megélésében!