Megállapodás az Országos Mentőszolgálattal

Tisztelt Lakosság!

Az Országos Mentőszolgálat és a baktalórántházi központi háziorvosi ügyeleti szolgáltató tájékoztatja Önöket a központi orvosi ügyelet irányítási rendszerének változásáról.

2010. július 1. napjától Baktalórántháza Város Önkormányzata és az Országos Mentőszolgálat a sürgősségi betegellátás hatékonyságának fokozása, a párhuzamos hívások számának csökkentése, valamint az azonnali elérhetőség biztonságának javítása érdekében ügyeleti irányításra együttműködési szerződést kötött.

A közös diszpécserszolgálat és mentésirányítási rendszer működésének előnyei:

1. Az ügyeleti ellátás területén működő Mentőállomás teljes vagy részleges integrációban együttműködik a központi ügyeleti központtal.

– Folyamatosság hozzáférhetőséget biztosít

– A kórképet súlyossági fokozata szerint biztosítja az ellátást

– Közvetlen kapcsolat biztosított a szolgáltatón belüli és szolgáltatók közötti hatékony együttműködéshez (tetra- rádiórendszer)

2. Egységes, gyorsan elérhető sürgősségi hívószámon a lakosság segítséget hívhat. Egy hívás kezdeményezésével az ügyelet és a mentőszolgálat egy időben elérhető. Így a beteg egy belépési ponton keresztül kerül kapcsolatba az ellátókkal és egyértelmű beteg utakon át jut el szükség esetén a fekvőbeteg ellátó intézménybe.

Ügyeleti hívószám: 42/312-104

Mentőszolgálat/mentési hívószám: 104

3. Bejelentéskor a mentésirányítás egységes kérdezési és szakmai elvek figyelembevételével dönt a riasztandó sürgősségi egységről (kivonuló ügyeleti szolgálat, kiemelt mentőegység, esetkocsi, rohamkocsi). A szolgálatirányító a rendelkezésre álló információk alapján a beteg feltalálási helyéhez legközelebbi és a legfelkészültebb egységet küldi a beteg segítségére.

4. Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van szüksége az irányítás ebben is a segélyhívó rendelkezésére áll.

5. A bejelentőnek, amennyiben panaszai megengedik, az irányítás felajánlja az ügyeleti ambulancia felkeresését. Az ügyeleti körzethatárokon belül működő ügyeleti AMBULANCIÁK (felnőtt és gyermekek számára) igénybe vehetők az alábbi címen: 4561, Baktalórántháza Jókai utca 3.


A sürgősségi ellátás láncszemei/ teendői:

1. Beteg:

– fel kell ismernie az életveszélyes állapotot

– döntését meghozva értesítenie kell az egységes elérhető sürgősségi rendszert és a kérdésekre pontos válaszokat kell adnia

– elsősegélyt kell nyújtania illetve az orvos megérkezéséig a mentésirányító tanácsai alapján kell eljárnia

2. Mentésirányító:

– a beteg vagy a hozzátartozó bejelentését a sürgősségi telefonszámon fogadja

– tanácsot adhat a kiérkezésig elvégzendő beavatkozásokról

– helyszínre irányíthatja a legmegfelelőbb, a helyszínt leghamarabb elérő sürgősségi egységet

3. Sürgősségi egységek:

– KÖZPONTI ÜGYELETI AMBULANCIA

– ORVOSI ÜGYELETI KOCSI- szakorvos/szükséges életmentő eszközökkel

– KIEMELT MENTŐEGYSÉG- mentőszakápoló

– ESETKOCSI- mentőorvos/ mentőtiszt

– ROHAMKOCSI- speciális sürgősségi szakorvossal ( oxyologus)