Belügyminisztériumi körlevél a rendkívüli időjárásról

K Ö R L E V É L

 

Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 37. § b) és q) pontja alapján a belügyminiszter felelős az élet és vagyonbiztonságért, valamint a katasztrófák elleni védekezésért.

Az időjárási előrejelzések szerint várhatóan hosszabb ideig fennálló szélsőségesen hideg időjárás miatt a hajléktalanokat, az elesetteket és a magányosan élőket fenyegető veszélyhelyzet megelőzése és elhárítása érdekében különböző intézkedések szükségesek.

Az intézkedések között szerepel a szeszesital árusító és kiszolgáló helyek nyitvatartási idejének fokozott és folyamatos ellenőrzése. Az ellenőrzések során várhatóan szabálysértési eljárások kezdeményezésére kerülhet sor, az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 12. §-ában foglalt, a szeszesital árusítás, kiszolgálás és fogyasztás tilalmának megszegése szabálysértés elkövetése miatt.

Az ilyen esetekben jellemző elkövetési magatartás a szemmel láthatóan részeg állapotban lévő személyek szeszesitallal történő kiszolgálása, illetve a szeszesital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó tilalmak megszegése.

A rendkívüli hideg időjárás különösen veszélyes lehet az ittas állapotban közterületen tartózkodó személyek esetében, ezért indokolt, hogy az ilyen láthatóan ittas személyeket a vendéglátóhelyek ne szolgálják ki, illetve a meghatározott nyitvatartási időt – különösen az éjszakai órákban – a fokozott veszélyhelyzetre tekintettel ne lépjék túl, a meghatározott előírások kereteit tartsák meg.

Amennyiben az elrendelt, fokozott ellenőrzés keretében ilyen, vagy hasonló cselekmény miatt érkezik feljelentés, kérem, hogy a szabálysértési hatóságok a büntetés kiszabásánál, az elkövetett cselekmény társadalomra veszélyességét, a súlyosabb következmények megelőzését, valamint az alkalmazott intézkedés vagy büntetés kellő visszatartó hatásának elérését, a további szabálysértések megelőzésének célját – igazodva a cselekmény súlyához – vegyék figyelembe.

Budapest, 2012. február 1.

 

Dr. Pintér Sándor

belügyminiszter