Készüljön fel a rendkívüli időjárásra!

Lakossági magatartási szabályok rendkívüli téli időjárás bekövetkezésekor:

– Gondoskodjon legalább három napra elegendő élelmiszer és elegendő fűtőanyag otthoni tárolásáról, különösen, ha nehezen megközelíthető tanyás területen lakik.

– Ha a külvilágtól elzárja a hó, az ellátása nincs biztosítva, rendszeres orvosi kezelésre szorul, valaki a családban szülés előtt áll, telefonon jelezze az önkormányzatnak vagy a katasztrófavédelemnek.

Ha halaszthatatlan ügyben közúton útra kell kelnie:

– A téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára, a gépkocsiban legyen hólapát, vonókötél, hólánc, alkalmanként kismennyiségű érdesítő anyag.

– Óvatosan válassza meg a sebességet, ügyeljen arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek.

– Tartson biztonságos követési távolságot, vegye figyelembe a megnövekedett fékutat. Ne kockáztasson az előzésnél.

– A munkagépek mögött síkos az útszakasz, mert a só olvasztó hatása nem azonnali, az ekék után pedig vékonyan tömör hó maradhat. Ezért a sárga villogóval felszerelt gépek megpillantásakor már fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a munkagépre és gyakori féklámpa villantásokkal figyelmeztesse arra az Önt követő járművet is. Lemaradva kövesse a munkagépet és ne próbálkozzon az előzéssel.

– Ha elakadás- veszélyes helyhez közelít, ne próbáljon meg azon áthaladni /esetleg fokozott sebességgel/, mert a balesetveszély lényegesen megnő. Itt a fő szabály az, hogy a hó-eltakarítást ne akadályozza a gépkocsi.

– Kerülje az elakadást. Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, úgy várja be, míg az út ismét járható. Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak benne a munkagépek vagy a ráekézett hótömeg.

– Az elakadt gépkocsit lehetőleg ne hagyja az úton, vagy ha mégis, akkor feltűnően látható helyen tegye ki elérhetőségét.

– Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát, italt és ennivalót is csomagol.

– Útközben időben gondoskodjon üzemanyagról, hiszen az állóhelyi munka (fűtés) és a lassú haladás megnöveli a fogyasztást.

Kérjük a lakosságot, különösen figyeljenek az egyedülálló, idős, beteg, valamint a várandós lakosokra!

Veszély esetén hívják az Idősek Otthona ügyeletét: 06/45-495-362

Nyírkarász, 2012.02.02.