Megbetegedhetnek lovaink

Tájékoztatjuk a tisztelt lótartókat, hogy a megyében több állattartónál lovak fertőző kevésvérűség e nevű fertőző megbetegedés vírusával történő fertőzöttséget állapítottak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei.

A megye lóállományának egészségvédelme, az esetleges további fertőzöttség felderítése céljából fontos, hogy valamennyi ló a megye területén vérvételezésre kerüljön.

A 41/1997. (V.28.) FM rendelettel kiadott Állategészségügyi Szabályzat 34. § (1) bekezdése előírja, hogy a lótartást be kell jelenteni a települési önkormányzat jegyzőjének és az ellátó állatorvosnak.

A lótartó jogszabályi kötelessége az is, hogy fél évnél idősebb lovát 3 évente vérvétellel vizsgáltassa meg fertőző kevésvérűség és takonykór betegségekre.

A fentiek alapján kérem, hogy lótartását a területileg illetékes jegyzőnek, valamint állatorvosának jelentse be. Továbbá, amennyiben ebben az évben lovának vérvételezésére nem került sor, keresse fel haladéktalanul jogosult vagy hatósági állatorvosát, hogy az esetlegesen elmaradt vérvételre sor kerüljön.

Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben nem a fentiek szerint cselekszenek, élelmiszerlánc- felügyeleti bírság kiszabására, valamint a lovak fertőzöttsége esetén állami kártalanítás nélküli kényszer-intézkedésekre kerülhet sor.

Figyeljünk állatainkra!